Отложиха екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ 26.03 | 15:20

Ново изслушване ще се състои през май, освен ако САЩ не дадат допълнителни гаранции какво ще се случи с него

От iNews

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж ще трябва да изчака, за да види дали може да обжалва екстрадицията си в САЩ, след като Върховният съд на Великобритания постанови, че той не може да бъде екстрадиран незабавно по обвинения в шпионаж, съобщава телевизионният канал Sky News, цитиран от ИА Фокус.

Ново изслушване ще се състои през май, освен ако САЩ не дадат допълнителни гаранции какво ще се случи с него, поясниха двама магистрати от Върховния съд.

Американските прокурори твърдят, че 52-годишният Асандж е насърчил и помогнал на анализатора от разузнаването на американската армия Челси Манинг да открадне дипломатически телеграми и военни файлове, които след това е публикувал в Wikileaks.

Но поддръжниците на Асандж казват, че той е герой, който е преследван за разкриване на неправомерните действия на властите на САЩ.

В решението си от януари 2021 година тогавашният окръжен съдия Ванеса Барайтсър постави, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ заради реален риск от самоубийство. Въпреки това по-късно същата година властите на САЩ спечелиха победа във Върховния съд, за да отменят това решение, проправяйки пътя за екстрадицията на Асандж.

По време на двудневно изслушване през февруари адвокатите на Асандж поискаха да им бъде дадена възможност да оспорят решението на съдиите, за да предотврати екстрадирането му.

Водещи

Най-четени