Отменят импийчмънта срещу Русеф? 09.05 | 20:41

Новият председател на долната камара на парламента отмени вота от април, с който депутатите одобриха старта на процедура срещу президента си

От iNews.bg

Процедурата по импийчмънт на бразилският президент Дилма Русеф може да бъде отложена след внезапен политически обрат. Новият председател на долната камара на парламента Валдир Мараняо със специална заповед, видяна от АФП, отмени вота от април, с който депутатите одобриха започване на процедура срещу държавния глава с български корени.

Действията на Мараняо ще доведат до прегласуване на решението. Тази седмица горната камара, или Сенатът, трябваше да гласува дали да отстрани Русеф от поста й докато тече самото разследване срещу нея. Заповедта на новия председател на долната камара обаче вероятно ще отложи тази стъпка, пише БГНЕС.

 

Миналата седмица позицията си напусна предишния председател на долната камара Едуардо Куня поради обвиненията, че възпрепятства антикорупционно разследване срещу него. Куня е смятан за един от архитектите на импийчмънта срещу Русеф. Тя е е обвинена във фалшифициране на данните за финансовото състояние на южноамериканската страна по време предизборната й кампания през 2014 година, когато беше избрана за втори президентски мандат.

Водещи

Най-четени