Отровните яйца стигнали и до Дания 11.08 | 13:24

20 тона от внесената партида били продадени по магазините

От iNews.bg

Дания е поредната европейска страна със заразени с фипронил яйца. От тях са били продадени 20 тона. Датската служба за безопасност на храните уточни, че яйцата не представляват опасност за човешкото здраве. Яйцата са били разпространени предимно в кафенета и кетърингови фирми.

Според датската служба за безопасност на храните, следите от фипронил в тях не са вредни за човешкото здраве. Фирмата доставчик изтегля продуктите от клиентите си.

До момента осем страни са засегнати от скандала с фипронила. Това са Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, Швеция, Франция, Швейцария и Великобритания. Словашки инспектори също съобщиха за открит фипронил в пратки, внесени от Холандия.

Европейската комисия препоръча на всички страни членки на Европейския съюз да бъдат бдителни. Фипронилът се използва за борба с бълхи, въшки и кърлежи, но е забранен за животни, които могат да се консумират.

Според Световната здравна организация, веществото в големи количества се смята за "умерено токсичен" за хората. Той представлява опасност най-вече за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Водещи

Най-четени