Отчетоха повишение на радиоактивността в Северна Европа 28.06 | 09:30

Повишението е безвредно за хората

От iNews.bg

Финландия, Швеция и Норвегия отбелязаха през последните дни леко повишение на радиоактивността, дължащо се на човешка дейност , предаде Франс прес.

Повишението е безвредно за хората. Според холандския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, чиито наблюдателни пунктове позволяват да се отчитат и повишения на радиоактивността от граждански обекти, публикува в Туитър карта, показваща вероятната зона, където се намира източникът на радиоактивност. Зоната обхваща южната една трета от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

Изотопите цезий-137, цезий-134 и рутений-103 "вероятно произхождат от дейност за граждански цели", съобщи в Туитър генералният секретар на организацията, като добави, че Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити няма мандат да определи точния им произход.

Росенергоатом заяви, че в двете ядрени електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", които работят в този район, не е имало инциденти. Емисиите през този период не са надхвърляли контролните стойности и не са изхвърляни радиоактивни нуклеиди над установените равнища, подчерта говорител на руският производител на електроенергия.

Освен руски, в района има финландски и шведски атомни електроцентрали, но не е съобщавано за инцидент, отбелязва АФП. Балтийските страни нямат атомни електроцентрали

Водещи

Най-четени