Официално: Брахим Бакрауи взривил летището, брат му – метрото 23.03 | 16:34

Наджми Лахрауи още се издирва, все още не е установена и самоличността на единия от терористите на видеозаписите

От iNews.bg

Белгийските власти излязоха с официална информация и подробности за извършителите на атентатите на летище "Завентем" и в метростанцията "Малбек". Единият от терористите, активирали бомбите на аерогарата, е Брахим Бакрауи, чието име стана известно тази сутрин, а по-късно беше намерен и лаптопът му, в който беше открита комуникация с "Ислямска държава", както и предсмъртното му завещание. Той е загинал по време на атентата, но не е единственият терорист-самоубиец на летището. Засега е известно, че е имал още двама съучастници. Единият от тях също е загинал, а вторият се издирва. В момента се установяват самоличностите им. Това съобщава федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов.

Освен това вече е ясно, че братът на Брахим Бакрауи – Халид, пък е атентаторът от метростанция "Малбек". Той също е мъртъв. Все още не е задържан и третият разпознат към момента атентатор – Наджми Лахрауи, за който по-рано беше съобщено, че е арестуван, но след това информацията бе опровергана, предаде ТАСС.

От думите на Ван Льов става ясно още и че тримата заподозрени на разпространената вчера снимка от видеозаписите на летището не са точно тримата терористи, чиито имена бяха оповестени по-рано. Десният от двамата облечени в черно мъже е Брахим Бакрауи. Той е идентифициран по пръстови отпечатъци. Терористът е роден в Брюксел на 9 октомври 1986 г. и е белгийски гражданин. Човекът вляво от него не е братът Халид, каквато информация се появи снощи. Самоличността на мъжа все още се установява.

Третият от снимката, който е облечен в светло яке и носи шапка, в момента се издирва, обяснява още Ван Льов. От думите му обаче не става ясно дали това е Наджми Лахрауи, каквато беше първоначалната информация. Установено е обаче, че мъжът е оставил голяма чанта на летището, след което го е напуснал преди бомбите да бъдат взривени.

Федералният прокурор на Белгия опроверга и информацията, че след атентата на аерогарата е било намерено оръжие на терористите. Вчера беше съобщено, че в залата за пристигащи, където беше извършена атентатът, е открит автомат "Калашников".

Според думите на Ван Льов в момента може да се говори категорично за общо 31 жертви на двете терористични нападения – на летището и в метрото, както и за 270 ранени. Той обаче предупреждава, че е твърде възможно броят на загиналите да се увеличи. Според последните неофициални информации убитите бяха 37, като беше съобщено и че последните 3 са починали днес.

Водещи