Официално! Гърция и кредиторите постигнаха споразумение 12.08 | 14:20

Всички детайли около него вече са прецизирани, потвъриха от Европейската комисия

От Филипа Тодева

Гърция и международните кредитори са съгласували и последните детайли относно споразумението за третата спасителна програма, което бе постигнато вчера в Атина. Това потвърди официалният представител на Европейската комисия Аника Брайтхард, цитирана от ТАСС. 

"Вчера посочих, че още няколко детайли трябва да бъдат изчистени. Всички те вече са прецизирани", каза тя, като посочи, че меморандумът вече е бил изпратен до страните от Еврозоната.

Разговорите около политическото споразумение ще продължат и днес. Не е свиквано заседание на еврогрупата, но вероятно ще бъде проведен конферентен разговор на Икономическия и финансов комитет.

Във вторник представител на Министерството на финансите на Гърция информира, че е постигнато принципното споразумение за 3-годишна спасителна програма. Следваща стъпка е оценка и приемане на споразумение на политическо ниво.

Атина се надява, че то ще е готово до 20 август, за да получи първи транш от макропомощта от 85 млрд.евро, с който да се разплати на ЕЦБ, на която дължи вноска от 3,2 млрд. евро.

Според Reuters споразумението ще предвижда Гърция бързо да приватизира летища, пристанища и електропреносната мрежа.

Очаква се приходите от гръцката приватизация, като се изключат банките, да възлизат на 6,4 милиарда евро между 2015 и 2017 г.

Водещи

Най-четени