Официално: Има повдигнато обвинение срещу Никола Саркози 02.07 | 08:02

Той е обвинен в търговия с влияние

От iNews.bg

Прокуратурата във Франция официално повдигна обвинение срещу президента Никола Саркози (2007-2012 г.). Той е обвинен в използване на служебното положение за търговия с влияние и в скриване на факти за нарушения и търговска тайна, съобщи ВВС.

Саркози беше задържан под стража във вторник за разпит, който продължи 15 часа. Рано тази сутрин беше откаран в Париж за разговори със съдия.

Адвокатът на Саркози също е поставен под официална процедура за разследване, като част от едно и също дело. Магистратът Гилберт Азиберт също се яви пред съдия.

Разследването започна, след като съдиите разгледаха твърденията, че Саркози е получил незаконно финансиране за предизборната му капмпания от бившия либийския лидер Муамар Кадафи.

Никола Саркози има претенции да се кандидатира отново за президентския пост през 2017 г., но разследването срещу него се разглежда като удар за надеждите му за връщане в президентския офис.

Разследващите се опитват да установят дали 59-годишния Саркози е обещал на престижен пост в Монако на Азиберт в замяна на информация за хода на друго разследване – това за финансирането на предизборната му кампания. Има предположения също, че президентът е бил предупреден, че телефонът му е бил подслушван.

Предшественикът на Саркози, Жак Ширак, получи условна присъда през 2011 г. за незаконно присвояване и злоупотреба с доверие докато е бил кмет на Париж. Той обаче никога не е бил разпитан в ареста.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения, Саркози може да влезе в затвора за 10 години.

 

Водещи

Най-четени