Официално: Инцидентът пред британския парламент е атентат 14.08 | 16:17

Един човек остава в болница, пострадалите са били общо трима

От iNews.bg

Прегазването на хора пред британския парламент тази сутрин не е инцидент, а тероризтичен акт. Водачът, врязал колата в тълпата и бетонните заграждения в Лондон, който бе арестуван, е отказал да сътрудничи на органите на реда, а действията му са се оказали умишлени. Това става ясно от думите на Нийл Басу - ръководител на антитерористичното подразделение на Скотланд Ярд, която по-рано се зае с разследването, предаде ТАСС.

Според него това е умишлен акт на насилие, начинът на извършването му и изборът на символично място говори за това. "Ние квалифицираме случилото се като терористичен акт", казва Басу.

Той съобщава още, че самоличността на арестувания водач засега не е изяснена. "Към момента основната ни задача е да установим официално самоличността на заподозрения и да разберем какви са мотивите му, ако получим такава възможност. Засега той не сътрудничи на следствието", отбелязва шефът на антитерористите на Сконталнд Ярд.

Тази сутрин в 7:37 ч. местно време (9:37 ч. българско) сребрист автомобил се вряза в бетонните заграждения пред британския парламент, като преди това удари велосипедист и пешеходец. Ранени яха общо трима души, от които двама бяха настанени в болница без опасност за живота, но с травми. Единият от тях по-късно бе изписан. На третия пострадал бе оказана медицинска помощ на мястото на инцидента. За него хоспитализация не се е налагала.

Водещи

Най-четени