Официално: Русия обвини Израел за сваления самолет, заплаши с ответни мерки 18.09 | 15:10

Сирийска ракета свалила машината, след като била ползвана за прикритие от израелски изтребители

От Ани Романова

Русия официално обвини Израел за изчезването на руския самолет Ил-20 над Средиземно море късно снощи. Москва призна, че машината е свалена от ракета на сирийската противовъздушна отбрана, но вината затова е била на намиращите се наблизо израелски изтребители, които използвали руският самолет е ползван за прикритие.

Руският военен самолет Ил-20 е свален над Средиземно море от сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), тъй като зад самолета са се прикривали изтребители F-16 на Израел, съобщи във вторник пред журналистите представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предава ТАСС, цитиран от Канал3.

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го подставили под огъня на средствата за ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, който има ефективна отразяваща повърхност, която е с едно ниво повече от тази на F-16, е свален от ракета, изстреляна от система С-200", заяви говорителят на руското Министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Както вече от руското военно командване обявиха, по време на инцидента 4 израелски изтребителя са осъществявали атака в района на Латакия, а освен това и френска фрегата също е извършвала удари срещу цели в Сирия. Инцидентът стана около 23 часа снощи, когато руският Ил-20 се е връщал от рутинна мисия.

Според Конашенков израелските пилоти преднамерено са създали опасна ситуация корабите и самолетите в района.

"Бомбардировката е изпълнена недалеч от мястото, където се намира френската фрегата Auvergne и в непосредствена близост от захождащия за приземяване самолет Ил-20 от военнокосмическите сили на Русия", заяви Конашенков.

От изявлението му стана ясно, че на борда на самолета са били 15 руски военни, а не 14, както бе първоначално съобщено.

Москва оценява действията на Израел като враждебни и си оставя правото на ответни действия.

"Оценяваме тези провокационни действия на Израел като враждебни. В резултат от безотговорните действия на израелските военни загинаха 15 руски военнослужещи. Това абсолютно не отговоря на духа на руско-израелското партньорство. Оставяме си правото на адекватни ответни действия", добави Конашенков.

Сника: РИА

Водещи

Най-четени