Официално: Състоянието на Уго Чавес се влошава 04.01 | 10:32

Венецуелсикте власти не потвърждават обаче, той да е включен на апаратно дишане

От Елена Коцева

Венецуелските власти потвърдиха официално информациите за влошаване на здравословното състояние на президента Уго Чавес.

Чавес все още се намира в Хавана, Куба, където провежда лечение на онкологично заболяване, като на 11 декември бе подложен на четвърта поред операция.

В изявление, разпространено от Министерството на информациите, се посочва, че президентът страда от дихателна недостатъчност, получила се вследствие на инфекция след операцията. "Уго Чавес трябва да се придържа напълно към предписанията на лекарите", се казва още в изявлението, цитирано от Lenta.ru.

Официалното изявление идва, след като вчера опозицията във Венецуела настоя да се предостави пълна информация за здравословното състояние на президента.

В продължение на няколко дни из световните медии вървяха спекулации и различни слухове за точното състояние на Чавес, след като преди Нова година заместникът му обяви, че президентът е претърпял усложнения, без да уточни какви. Впоследствие някои издания съобщиха и че той се намира в кома.

И в настоящото изявление обаче не става ясно дали Уго Чавес диша сам или е включен на апаратно дишане.

Реално президентът не се е появявал в публичното пространство вече близо четири седмици и опозицията в страната смята, че той няма да може да встъпи в длъжност за следващия си мандат.

58-годишният Уго Чавес спечели президентските избори във Венецуела през есента на 2012 г. След поправки в конституцията, гласувани на референдум, той получи възможността да се кандидатира и да бъде избиран без ограничения за президент. Така мандатът, който трябва да започне на 10 януари, ще бъде четвърти поред за Чавес.

Все още обаче няма официално обявено решение на правителството дали церемонията по встъпване в длъжност ще се проведе, дали датата няма да се промени или има друг вариант.

По време на лечението си Уго Чавес е заместван от вицепрезидентът Николас Мадуро. В края на декември месец стана ясно и че на Мадуро са предадени официално и част от правомощията му и по-специално тези решения, които касаят разпределението на бюджета.

По-рано Уго Чавес заяви, че в случай на нови избори ще посочи Николас Мадуро за свой приемник.

Водещи

Най-четени