Очаквано: Турският парламент одобри искането за извънредно положение 21.07 | 20:14

Целта на Ердоган е бързо и ефективно да арестува и осъди метежниците

От iNews.bg

Турският парламент официално одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната след неуспешния опит за военен преврат миналия петък. Депутатите подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против", предаде Ройтерс.

Президентът Реджеп Ердоган обяви плана за извънредно положение късно снощи, като увери, че той ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат.

По-рано днес вицепремиерът Нуман Куртумлуш обяви, че "Турция ще последва примера на Франция и временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права по време на обявеното извънредно положение в страната".

Според Куртумлуш е имало "структурни и индивидуални провали в разузнаването", довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли. Той каза още, че засега не се предвижда въвеждането на комендантски час в Турция и подчерта, че няма да бъде засегнат негативно животът на обикновените хора.

Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс и БНР. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно, вицепремиерът Мехмед Шимшек увери,че "животът на обикновените хора ще продължи нормално, бизнесът и икономиката ще продължат да се развиват според законите на пазарната икономика".

В същото време обаче извънредното положение включва и редица забрани: на събрания, представления, обществени изяви, обиски и арести без съдебно разрешение и т.н. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност.

Досега в Турция са арестувани над 10 хиляди души за участие в заговора за преврат, но според властите има още участници на свобода, изчезнали са и два хеликоптера от армията.

Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация, които вече достигат 60 000 души, които са заподозрени, че са свързани с терористичната организация на мюсюлманския проповедник и бивш съратник на президента Ердоган - Фетуллах Гюлен, който от години е избягал в САЩ.

Близо 21 хиляди учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хиляди училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка и на банката на Гюлен.

 

 

Водещи

Най-четени