Още 12 руски граждани „под ножа“ на ЕС 21.03 | 20:44

Общността разшири „черния“ си списък

От Мая Александрова

Европейските лидери приеха разширяване с още 12 души на списъка на хората с визови и валутни ограничения от Русия.

Владимир Путин не е сред тях. Според анализатори няма визови и финансови санкции срещу руския президент, понеже е твърде високо в йерархията на руското управление и има опасност да откаже да преговаря с ЕС.

Сред другите, които са в списъка, е руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той, заедно със съветника на Путин Сергей Глазиев, публично са призовавали за анексирането на Крим.

В списъка е и Сергей Наришкин, председателят на Държавната Дума, който публично е призовавал към анексирането на Крим и разполаганате на руски войски там.

Сред 12-те е журналистът Дмитрий Кисельов, както и двама заместник-командири на Черноморския флот на Русия, които са командвали руски войски на украинска територия.

Има и председатели на две избирателни комисии в Крим, които са провеждали референдума и ген. лейтенант Игор Турчинюк, който е командир на руските сили в Крим.

По време на срещата си на върха лидерите на ЕС поискаха от ЕК да разработи до юни план за действие за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия.

"Европейският съвет възлага на Европейската комисия да извърши задълбочен анализ и да представи до юни всеобхватен план за намаляване на външната енергийна зависимост на ЕС и особено на най-силно енергийно зависимите държави", се казва в проектодекларацията.

Водещи

Най-четени