Още 5 американски щата позволиха гей браковете 06.10 | 21:57

Върховният съд се произнесе в полза на хората с различна сексуална оритентация

От Христина Рафаилова

Американските щати, в които еднополовите  бракове са разрешени, се увеличиха с още 5. 

Върховният съд на САЩ  разреши на хората с различна полова ориентация да встъпват в брачен съюз в Оклахома, Вирджиния, Юта, Уисконсин и Индиана. 

По-рано властите в тези държави, подадени пред Върховния съд на Съединените щати спешен обжалване на изискването за възстановяване на забраната за регистрация на синдикатите.

По - рано местните власти подадоха жалба за възстановяване на  забраната хомосексуалните да създават семейства, признати от закона. Магистратите обаче отказаха да дадат ход на делото. Така в сила остава решението на местните съдилища, които отсъдиха в полза на малцинство, уточнява  Associated Press.

С решението на Върховния съд гейовете и лесбийките ще могат да  се свържат в граждански съюз в повече от половината американски щати. 

Гей браковете скоро бяха разрешени в още 6 щата – Уайоминг, Колорадо, Канзас, Северна и Южна Каролина  и Западна Вирджиния. 

В момента 15 държави хората с различна ориентация може да сключват брак, като сред тях са Мексико, Нова Зеландия, Уругвай, Франция и Бразилия.

Водещи

Най-четени