Още две оставки в BBC след секс скандала 12.11 | 14:32

Директорът на новините на BBC Хелън Боудън и нейният заместник Стив Мичъл напускат

От Диана Цветкова

Директорът на новините на BBC Хелън Боудън и нейният заместник Стив Мичъл подадоха оставки на фона на педофилския скандал, който от седмици тресе британската обществена медия.

През октомври конкурентна медия отправи обвинения, че един от най-известните водещи на BBC – покойният Джими Савил, е сред извършвал сексуални посегателства над деца. Последваха обвинения за педофилски кръг в медията, както и че тенденциозно не е излъчила разследване за посмъртно обвинения в педофикия Савил.

Хелън Боудън и Стив Мичъл са били помолени да се оттеглят докато излязат резултатите от вътрешна проверка по случая Джими Савил, се посочва в съобщение на BBC.

Така двамата души на най-отговорните постове напускат BBC News, два дни след като генералният директор Джордж Ентуисъл подаде оставка, като заяви, че е необходима радикална промяна, за да може медията да оцелее след скандала.

Ентуисъл напусна след само два месеца начело на обществената медия, като така пое отговорността за репортаж, излъчен в предаването Newsnight, който погрешно обвини политик в насилие над деца.

Междувременно стана ясно, че вече бившият генерален директор ще получи компенасция от 450 000 британски лири след напускането. Информацията за огромната финансова компенсация вече предизвика гневни коментари в общественото пространство на Острова.

Водещи

Най-четени