Още един град в Сирия свободен от джихадистите 21.10 | 16:51

Преди войната Ал Карайтен е бил символ за съжителство на християни и мюсюлмани

От iNews.bg

Силите на сирийския режим прогониха днес терористичната организация "Ислямска държава” от стратегически град в сирийската провинция Хомс, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция САНА. В началото на октомври ИД превзе град Ал Карятейн в сирийската пустиня. Градът дълго време беше символ на съжителството на християни и мюсюлмани в една разкъсвана от войната страна. След офанзива на сирийската армия и след като през нощта от Ал Карятейн се изтеглиха над 200 бойци на ИД, градът бе освободен от ислямистите, предаде бТВ.

"Ислямска държава” за първи път превзе Ал Карятейн през 2015 г. и разруши християнските църкви там. После го изгуби през 2016 г. След това отново го превзе през октомври миналата година. Преди началото на конфликта в Сирия в Ал Карятейн имаше 30 000 жители, от които 900 християни.

Сега основната битка срещу ИД в Сирия се води в провинция Дейр ез Зор, разделена на две от река Ефрат. Там срещу джихадистите се водят две отделни офанзиви. Едната е на запад от реката и се води от силите на режима с руска подкрепа по въздух. Другата е на изток от Ефрат и се води от подкрепяната от САЩ арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили.

Водещи

Най-четени