Още един ключов сирийски град освободен от джихадистите 20.05 | 17:47

Последните групи бойци напускат Хомс, градът минава напълно под контрола на Асад

От iNews.bg

Още един ключов град в Сирия, където години се водиха боеве, става свободен от джихадистките отряди. Днес последната група бойци, отказали да се сложат оръжие напускат Хомс. Така градът ще бъде напълно освободен от терористичните груировки и минава изцяло под контрола на официалното правителство на страната и неговата армия, съобщи пред "РИА Новости" губернаторът на провинцията Талал Барази.

"Операцията започна тази сутрин. Засега не мога да кажа точно кога ще приключи. Бойците са разделени на 2 групи. Едната тръгва къ Идлиб, а другата – към Джараблус. Очаква се днес града да напуснат около 700 бойци. Заедно със семействата си това означава общо 2500 души. Поради тази причина операцията е сериозна и ще изисква време, поне 24 часа. При всикчи положения обаче кварталът "Ал Ваер", където се намират те, утре ще бъде свободен", обясни Барази.

Губернаторът допълни, че процесът по извеждането на бойците от града протича под наблюдението на руската военна полиция, на сътрудници на сирийското Министерство на отбраната и на Червения полумесец.

По време на предишните етапип по извеждане на джихадистите от Хомс града напуснаха около 17 000 души. От тях 3500 бяха бойци. До момента днес са напуснали около 200 от цитираните 700.

Водещи

Най-четени