Още преди затварянето на балканския маршрут, бежанците опитват нов през Русия 08.03 | 16:47

Те гледат на страната като на транзитен път, но и като на крайна дестинация, предупреждава миграционната служба

От Кристиан Костурков

Бежанците търсят нови алтернативни маршрути по пътя си до Европа. Макар и прекалено дълъг и труден, те се опитват да "прокарат пътека" дори през Русия. За потенциално развитие на нещата в тази посока отдавна имаше предупреждения. Но след затягането на контрола от страна на ЕС и НАТО по маршрутите през Турция и Балканите и през Средиземно и Егейско море, руската шир става все по-сериозен вариант. След началото на бежанската криза, имаше известен брой случаи, при които групи мигранти, успели да влязат в Русия, бяха задържани на границата при опитите им да проникнат в Европа, най-често в Норвегия. Те обаче не бяха особено чести.

Сега обаче не е изключено този път към заветната Европа да стане все по-привлекателен за бежанците. Само през последните няколко дни руската Федерална миграционна служба (ФМС) е задържала няколко групи, опитали се да преминат на територията на Финландия. Доказано е, че те са проникнали незаконно в Русия.

"От 4 март насам в специалните центрове за настаняване на ФМС са били настанени 65 чужди граждани, опитали се да използват територията на Руската Федерация за транзит и да достигнат до Финландия през границата в Мурманска област", съобщава пред "Интерфакс" ръководителят на руската миграционна служба Константин Ромодановский. Той допълва и че въпросните чужденци ги чака екстрадиция в родината им, но не уточнява от кои държави са дошли.

В края на миналия месец Ромодановский предупреди, че Русия може да се сблъска с с увеличение на бежанския поток от Близкия Изток, Централна Азия и дори Северна Африка. Шефът на ФМС допълва и че страната трябва да бъде готова за рисковете, произтичащи от безконтролния миграционен процес, залял вече Европа. Според Ромодановский трябва да бъдат разгледани както вариантите, че Русия ще бъде транзитна държава по пътя на бежанците към Европа, така и тези, че страната може да се разглежда от тях и като крайна точка на прехода им.

Водещи

Най-четени