Още шест души, заподозрени в тероризъм, са задържани в Брюксел 31.12 | 14:28

Властите в белгийската столица продължават да поддържат извънредното положение заради опасност от терористичен атентат след атентатите в Париж на 13 ноември

От iNews.bg

Още шест души са задържани за разпит във връзка с предполагаемия план за терористична атака по време на празненствата за Нова Година в Брюксел, съобщава AFP, като се позовава на информация от белгийската федерална прокуратура.

Заподозрените са арестувани при серия от полицейски акции в и около столицата на Белгия, става ясно от изявлението на прокуратурата. Така общият брой на задържаните по случая достига осем души, включително двамата мъже, на които по-рано бяха предявени обвинения.

Междувременно кметът на Брюксел Иван Мейор заяви, че новогодишните празненства в белгийската столица са отменени заради терористични заплахи.

"За съжаление ни се наложи да отменим фоерверките и всичко, което беше планирано за утре вечер и щеше да събере много хора на едно място в центъра на Брюксел”, заяви Мейор. До решението се е стигнало след анализ на риска от страна на кризисния център.

Властите в белгийската столица продължават да поддържат извънредното положение заради опасност от терористичен атентат след атентатите в Париж на 13 ноември. В последвалите разследвания на терористичните актове във Франция, за които отговорност пое "Ислямска държава”, се оказа че много от замесените лица са жители на мигрантския квартал Моленбек в Брюксел.

Белгийската полиция и армия осъществиха многобройни превантивни арести, претърсвания и на няколко пъти увеличиха присъствието на патрули в града заради информации за подготвяни атентати. По-рано тази седмица австрийската полиция разкри, че е получила информация от "приятелски” служби за сигурност за подготовка на нова мащабна терористична атака в европейска столица между Коледа и Нова година.

Преди това полицията в Сараево задържа 13 души за предполагаеми връзки с "Ислямска държава” и по подозрения в подготовка на атентат в босненската столица по време на новогодишните празненства.

 

 

Водещи

Най-четени