ПРО не може да спре руските ракети 10.11 | 18:15

Противоракетната отбрана на САЩ реално цели неутрализация на ядрения потенциал на Москва, а не на Техеран или Пхенян, казва Путин

От Кристиан Костурков

Русия ще развива ударни системи, които са способни да преодолеят каквато и да било противоракетна отбрана (ПРО). Това обяви руският президент Владимир Путин. "Ние ще работим и върху система за противоракетна отбрана, но на първо място, както нееднократно сме отбелязвали, ще работим над ударни системи, които ще са в състояние на преодолеят която и да била ПРО", казва той по време на съвещание за развитието на руските въоръжени сили. Путин отбелязва още, че по време на форума ще бъде обсъдено разработването на такива оръжейни системи, които ще определят облика на руските въоръжени сили в близките десетилетия. И ще бъдат отговор на онези предизвикателства, с които се сблъсква страната.

Реалната цел на създаваната от САЩ система за противоракетна отбрана всъщност е чрез нея да бъде неутрализиран руският ядрен потенциал, отбелязва още Путин по време на форума, цитиран от ТАСС. От думите му става ясно и че това се доказва от факта, че Русия многократно е изказвала своите притеснения от изграждането на тази система за ПРО, а също е предлагала и сътрудничество в разработването й, но това не е довело до нищо. Руският президент отбелязва още, че Москва не веднъж е била убеждавана, че европейският сегмент на ПРО на САЩ се изгражда във връзка със заплахата от иранските балистични ракети. "Но ние знаем, че проблемът с ядрената програма на Техеран вече е урегулиран и съответните споразумения вече са подписани и то с конкретни параметри. Въпреки това работата по системата за противоракетна отбрана продължава", казва Путин.

Руският президент допълва още, че изявленията относно ПРО и ядрената заплаха от Иран и Северна Корея представляват единствено прикритие на истинските планове на САЩ. "А те са именно неутрализацията на стратегическия ядрен потенциал на останалите държави, които разполагат с такива оръжия, освен самите Съединени щати и техните съюзници. И най-вече, разбира се, на нашата страна, на Русия", категоричен е Путин.

По-рано вицепремиерът Дмитрий Рогозин също заявява, че ПРО на САЩ не е способна да се справи с руските стратегически ракети. "Нито сегашната, нито даже бъдещата американска противоракетна система няма да бъдат способни да спрат или да поставят под съмнение руския ракетен потенциал", казва той.

Водещи