Пак американци взеха Нобеловата награда за икономика 15.10 | 16:01

Алвин Рот и Лойд Шапли разделиха приза за проучване на пазарното устройство

От Владислав Рашков

Тази година Нобеловата награда за икономика отиде при двама американци - Алвин Рот и Лойд Шарпли. Кралската шведска академия за наука връчи приза на двамата учени за теорията им за устойчивите разпределения на пазара, предаде BBC.

Рот е професор по икономика в Харвард, а Шарпли е почетен професор Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Шарпли използва теорията на играта за сътрудничество, за да изучава и сравнява различни начини с цел обединяване на интересите на две страни на пазара.

Той и неговите колеги разработват алгоритъма "Гейл-Шарпли", с който се постигат общите цели. Шарпли успява да докаже, че специфичното пазарно устройство може да задоволи и двете страни.

Наградите в областта на икономиката редовно са арена за триумф на американци. Наградата в категорията се присъжда от 1969 г., като до момента са раздадени 43 отличия.

Това е последната Нобелова награда, която бе връчена тази година.

В категорията медицина и физиология Шиния Яманака и Джон Б. Гърдън спечелиха за това, че доказаха възможността клетките да се препрограмират.

За физика американецът Дейвид Уайнланд и французинът Серж Ларож разделиха наградата за заслугите им за измерването и манипулирането на самостоятелни частици, без да бъде нарушаван техният квантово-механичен характер.

Европейският съюз получи Нобелова награда за мир заради историческата му роля по обединяването на Стария континент.

Отличието за химия отиде отново при двама американци. Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка получиха Нобеловата награда за изследвания си върху работата на рецепторите на живите клетки.

Призът за литература пък бе връчен на китаеца Мо Йан.

Водещи

Най-четени