Пакистан проведе тест на балистична ракета 25.04 | 15:29

Ракетата с малък обсег Shaheen-IA е подобрена версия на Shaheen-I

От Виолета Малинкова

Пакистан проведе тестване на балистичната ракета с малък обсег Shaheen-IA, която е подобрена версия на Shaheen-I, съобщи агенцията Associated Press, цитирана от Lenta.ru.

Благодарение на направените подобрения, в частност се е увеличил обсега ѝ. Проведените тестове са категоризирани като успешни.

Подробности за стартирането и характеристиките на Shaheen-IA, известна и под наименованието Hatf IV, все още не са известни. Предишната версия на ракетата - Shaheen-I можеше да удря цели в радиус от 750 км. Едностепенната ракета на твърдо гориво е с тегло от 9,5 тона е в състояние да носи обичайна или ядрена бойна глава с маса до 500 килограма.

Трябва да се отбележи, че Пакистан изпробва подобрената версия на Shaheen-IA една седмица след като Индия тества новата балистична ракета Agni-V. Ракетата удря цели на разстояние до 5,5 хиляди километра. Agni-V е в тристепенна балистична ракета на твърдо гориво, можеща да носи обикновена или ядрена бойна глава с тегло до 1 тон.

Индия и Пакистан, предвид тежките си териториални спорове, активно се конкурират помежду си в разработването и тестването на оръжия и военно оборудване. Като правило, когато една от двете страни проведе изпитание за нов вид оръжие, след кратко време следва тест от нейната съседка.

Водещи

Най-четени