Пакистанец премазал хората в Берлин, камионът бил откраднат 20.12 | 08:03

Инцидентът се забулва във все по-голяма мистерия, редица факти си противоречат

От iNews.bg

Пакистанец стои зад снощното кръвопролитие в Берлин. Според източници на Die Welt в полицията задържаното снощи лице, за което се смята, че е било зад волана на камиона-убиец, е гражданин на Пакистан. Официално потвърждение или отхвърляне на тази информация засега няма. Малко по-рано се появи информация, че водачът е от Афганистан. Яснота около националността на спътника му в кабината на камиона, който загина на място, все още няма дори и по неофициалните канали.

Междувременно касапницата на коледния базар стана още по-трагична, след като трима от ранените починаха. Така жертвите вече наброяват 12 души, а ранените, много от които тежко, са 48.

Една от версиите на местните медии гласи, че шофьорът е бежанец. Според техните източници на информация той е пристигнал в Германия и на 16 февруари т.г. е подал молба за получаване на статут. Също така той е бил известно име на полицията, тъй като е бил свързан с криминалния контингент. В същото време обаче няма информация шофьорът да е бил член или да е поддържал контакти с някоя радикална ислямистка групировка.

Също така излизат и все повече доказателства за теорията, че преди инцидента камионът, който е собственик на полска транспортна компания от Гданск, е бил откраднат преди нападението. Според съобщение на берлинската полиция в Twitter тежкотоварната машина може да е била открадната още на полска територия от строителна площадка, предаде "РИА Новости".

В същото време все още няма връзка с истинския шофьор на камиона. А инцидентът се обвива в още по-голяма мистерия, още повече, че и властите не казват почти нищо официално. А въпросителните и противоречащите си информации стават все повече.

Така например от германските тайни служби съобщават пред DPA, че зад нападението е възможно да стоят радикални ислямисти. Срещу тази информация обаче идва фактът, че камионът е полски. И ако все пак се окаже, че е бил управляван от поляк, ще станем свидетели на първия случай, в който полски гражданин се свързва по някакъв начин с терористичен акт и радикални ислямисти.

В противовес на тази теза обаче стоят думите на собственика на камиона-убиец, който сам се свърза с медиите, след като разпознал возилото, което е част от автопарка на фирмата му, регистрирана в Гданск. Пред полската национална телевизия Ариел Журавски, както е името му, разказва, че не вярва водачът на камиона да е причинил този ужас. И също предполага, че возилото е било откраднато, че крадците са направили нещо със шофьор. "Това не може да е бил моят водач. Той не би могъл да направи такова нещо. Той тежи 130 кг и не може да избяга от когото и да било", казва Журавский, предаде ТАСС.

Тази информация наистина поставя под сериозно съмнение тезата, че зад волана на камиона-убиец по време на инцидента е бил полякът, който е докарал возилото в Берлин. Което отново навежда везните към терористичен акт и към непотвърдената информация за шофьор от Пакистан или Афганистан. От тези две държави обаче обикновено в Европа идват мигранти. Ако това пък се окаже вярно, ще бъде поредното доказателство, че използвайки бежанския поток за прикритие, в Европа идват и джихадисти.

Междувременно от информация на "РИА Новости" става ясно, че полицията все още не може да потвърди националността на шофьора. Втория човек, който е бил в кабината по време на инцидента и който е загинал на място обаче се оказа поляк. Засега обаче остава неизвестно дали става въпрос за истинския шофьор на камиона, който евентуално е бил отвлечен или за друго лице. Знае се само, че категорично не той е бил зад волана по време на инцидента. Което отново навежда на мисълта за терорист зад волана.

В противовес на тази теза обаче идва друга информация. Според изказване на източник от полицията, разследването до момента показва, че камионът налетял коледния базар от съседна улица и в началото се е движил така, че е избягвал шатрите, в които е имало хора. Накрая обаче не е успял да избегне една и се е врязал в нея. След което е излязъл от панаира на булеварда от другата му страна. Ако това се окаже вярно, излиза, че шофьорът не е искал да гази хора и се е опитвал да ги избегне. Тогава обаче възниква въпросът защо е избягал от местопроизшествието и е опитал да се скрие от полицията.

"Интерфакс" съобщава, че собственикът на камиона Ариел Журавски е коментирал пред полския канал TVN24, че шофьорът освен това му е бил братовчед, има 15-годишен стаж в професията и е невъзможно да допусне толкова сериозна грешка зад волана, която да доведе до трагедия от такъв мащаб. А по повод версията, че с водача може да се е случило нещо, добавя и че цял следобед не е успял да се свърже с него по телефона.

Журавски съобщава също и че камионът му е пристигна в Берлин, за да закара на германски клиент 25 тона стоманени конструкции, произведени в Полша. Доставката е трябвало да стане вчера, но купувачът е помолил да бъде отложена за вторник.

"Все още проверяваме дали всичко се е случило случайно или става дума за терористичен акт. Всичко ще бъде проверено от разследващите. Към момента нямаме еднозначни данни, потвърждаващи едната или другата версия", обяснява още полицаят.

Водещи

Най-четени