Палачът от Кънектикът имал психично разстройство 15.12 | 13:06

Шестдневен траур в САЩ след убийството на 27 деца и учители

От Филипа Тодева

САЩ все още са в шок от трагедията в Кънектикът – 20-годишен младеж уби майка си, а после застреля 20 деца и шестима учители в училището "Синди Хук".

"Сърцата ни са разбити днес", каза през сълзи американският президент Барак Обама. Той призова за добре обмислени действия, за да се предотвратят подобни случаи. Обама напомни, че Съединените щати са преминавали през много подобни случаи като държава.

А междувременно полицията осветли възможния мотив на убиеца Адам Ланза. Смята се, че той е страдал от психично разстройство. Затова живеел с майка си, потвърди официален представител пред Associated Press,

Случаят предизвика масова паника сред родителите. Оцелелите деца са били изкарвани от училището "Синди Хук" със завързани очи, за да не гледат петната от кръв по стените и счупените училищни прозорци.

Лидерите на редица страни и международни организации изпратиха съболезнователни писма до американската нация по повод инцидента.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу го определи като "ужасна трагедия".

Ръководителите на Европейския съюз са били ужасени да научат за убийствата. Кралица Елизабет също е заявила, че е дълбоко шокирана от ужасяващата загуба на толкова много детски животи.

Съболезнователни писма са изпратили и президентът на Русия Владимир Путин и представители на иранското правителство.

Стана ясно, че конгресменът от Демократическата партия на САЩ Джералд Надлър ще настоява за поправки в Закона за оръжията, които предвиждат затягане на правилата и ограничения във възможностите за притежание и носене на оръжие за лично ползване.

Водещи