Палестина възобнови обстрела над Израел 08.08 | 11:14

Примирието приключи, но преговорите продължават, заявил официален говорител на "Хамас"

От Антония Михайлова

Палестинските бойци възобновиха обстрела на Израел, като изстреляха повече от десет ракети, след като приключи тридневното примирие в Ивицата Газа.

В 8:00 часа тази сутрин сирените на въздушната тревога сработиха в 120-хилядния южен град Ашкелон и селища на границата с палестинския анклав.

"Повече от десет ракети бяха изстреляни по Израел. Поне една беше прехваната над Ашкелон, останалите паднаха на ненаселени територии в южната част на страната", съобщила пресслужбата на Армията за отбрана на Израел. Още две изстрелвания са били засечени през нощта, в последните часове на примирието.

Военните не потвърждават официално съобщенията от палестинските медии за възобновяването на бомбардировките в Ивицата Газа. Радио "Гласът на Палестина" предава, че хиляди палестинци, едва успели да се върнат по домовете си, отново се оттеглят в убежищата, оборудвани в училищата от ООН. Четири седмици бомбардировки и наземни боеве отнеха живота на повече от 1800 жители на анклава, 9000 са ранени, припомня РИА Новости.

"Примирието приключи. Палестинските фракции не се съгласиха за неговото продължаване, но преговорите продължават", заявил официалният говорител на управляващото в Ивицата Газа движение "Хамас" Сами Абу Зухри.

Отказът от продължаването на най-дългата пауза от началото на противостоянието се обяснява от палестинците с липсата на прогрес в преговорите в Кайро, където израелска и обединена палестинска делегация съгласували условията за окончателно приключване на конфликта при египетско посредничество.

В замяна на удължаването на 72-часовото примирие палестинците изискват преди всичко сваляне на ограниченията за връзките на анклава с външния свят.

"Готови сме отново да започнем битката и да водим изтощителна война дълги месеци", заявил в четвъртък официален представител на бойното крило на управляващото в Газа движение "Хамас", изисквайки от преговарящите да постигнат откриване на собствено морско пристанище в анклава.

Според израелските сметки след четири седмици бойни действия бойците са съхранили около 90% от личния състав и около 3000 ракети от различни типове – около една трета от това, което са имали в началото на операциите. За времето на примирието Израел изведе наземните войски от Ивицата Газа, като ги разположи на отбранителни позиции по съвместната граница, и демобилизира около 30 000 от 80 000 поставени под оръжие запасняци.

Местни военни аналитици твърдят, че ако операцията "Неразрушима скала" се възобнови, то в крайна сметка тя ще се води със силите на авиацията, артилерията и флота.

За четирите седмици боеве израелските загуби са 67 души, от които 64 военни и трима мирни граждани. В зоната на обсега на палестинските ракети живеят поне пет милиона от осем милиона израелци, включително 800 000 жители на Йерусалим и 400 000 в Тел Авив.

Операцията на Израел в Ивицата Газа

През юли 2014 година Израел започна в палестинския анклав операцията "Неразрушима скала", чиято цел беше определена като прекратяване на ракетните обстрели и подкопаване на военния потенциал на "Хамас".

Действията на Тел Авив до 17 юли се свеждаха до дистанционни удари по въздух и море и рейдове на специални части. От вечерта на този ден израелската армия започна наземна операция в Газа, чиято основна задача военните нарекоха унищожаване на тунелите, прокопани от палестинските бойци под съвместната граница.

Водещи

Най-четени