Папа Бенедикт XVI е трябвало да бъде убит до 12 месеца 10.02 | 11:39

Италиански вестник разкрива подробности за готвения атентат

От Ивайло Ачев

Заговор за убийството на папа Бенедикт XVI разкри италианският вестник Fatto Quotidiano. Информацията е цитирана и от електронните издания на италианските медийни гиганти Corriere della Serra и La Stampa.

Според информацията убийството на главата на Римокатолическата църква трябва да стане факт до 12 месеца. Планираният атентат е разкрит от архиепископа на Палермо Паоло Ромео. Той е уведомил Бенедикт XVI с писмо на немски език, което е предадено на папата от колумбийския кардинал Дарио Кастрийон Ойос. Това се е случило в навечерието на Нова година - още на 30 декември миналата година.

Според Паоло Ромео ако атентатът е успешен, заместник на сегашния папа е щял да стане кардинал Анджело Скола, архиепископ на Милано. Скола е известен като един от най-приближените до Бенедикт XVI кардинали и е считан за най-влиятелният кардинал в лоното на Римокатолическата църква. Той вече неколкократно заяви, че църквата трябва да отговори на кризата в съвременната култура, тъй като модерният свят "е забравил Христос".

От Ватикана определиха информацията за готвения атентат като "измислици".

Водещи

Най-четени