Папа Бенедикт XVI призова за мир на посещението си в Ливан 14.09 | 16:53

"Хизбулла" приветства посещението на папата

От Кремена Бедерева

Папа Бенедикт XVI пристигна днес (14 септември) в ливанската столица Бейрут, предаде Reuters. Целта на визитата е главата на Римокатолическата църква да отправи призив за спиране на вноса на оръжия в Сирия.

По негово мнение пътят на Арабската пролет води до свобода, но той трябва да бъде съчетан с толерантност.

Посрещането му не беше свързано със засилени мерки за сигурност, тъй като в момента в страната протестите са извън столицата и са свързани с американския филм, очернящ исляма - "Невинността на мюсюлманите".

Последният стана повод за нападения на дипломатически сгради на САЩ в Либия, Египет и Йемен. В Бенгази беше убит американският посланик, заедно с още трима американски служители. Междувременно в ливанския град Триполи протестиращи подпалиха ресторант KFC, крещейки антиамерикански слогани, предаде Sky. 

Шиитската организация "Хизбулла", от своя страна, посрещна топло папата с плакати "Добре дошли в страната на взаимното съжителство". Очаква се също папата да призове за мирно съществуване между мюсюлмани и християни. В близкоизточната страна около две трети от християните в страната са в пълно разбирателство с Ватикана.

Водещи

Най-четени