Папа Бенедикт ХVІ на първата си държавна визита в Германия 22.09 | 15:54

"Необходима е религия, която да бъде основа за сполучлив, сговорен живот на обществото", каза Светият отец

От Кремена Бедерева

"Нарастващо равнодушие към религията" констатира днес папа Бенедикт Шестнайсети пред 1100 поканени на официална церемония в парка на германския дворец "Белвю" - берлинската резиденция на президента Кристиан Вулф, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Необходима е религия, която да бъде основа за сполучлив, сговорен живот на обществото", каза Светият отец. "По същия начин, както религията се нуждае от свобода, така и свободата се нуждае от религия", добави той.

Това бе първата публична изява на Бенедикт Шестнайсети по време на започналото му днес четиридневно посещение в Германия - първата му държавна визита в страната, където е роден. Римският първосвещеник бе приветстван пред входа на двореца от своя домакин - президента Вулф, и от съпругата му Бетина.

Кристиан Вулф подчерта, че папата пристига "в страна, преживяла преди 22 години чудото на една мирна революция" - обединението на Германия. Германската "история и културата са тясно преплетени с християнската вяра и борбата за тази вяра", отбеляза президентът.

По-късно Бенедикт Шестнайсети проведе половинчасов разговор с Вулф и се срещна с неговото семейство, посочва агенцията и напомня, че германският президент е католик.

Водещи

Най-четени