Папа Франциск остарявал като вино 15.03 | 16:41

Той се намекнал на кардиналите, че няма да станат по-млади

От Христина Рафаилова

"Като доброто вино и ние ставаме по-добри с годините". С тази шега папа Францикс се опита да прикрие спъването си по време на меса в Клементинската зала на папския дворец, предава " Daily Telegraph”, 

Берголио тръгнал да поздравява монсеньорите и ставайки от трона,  кракът му се заплел в дългата бяла роба. 

"76-годишният глава на Римо-католическата църква се засмя и се пошегува, намеквайки на кардиналите, че няма да станат по-млади", пише изданието. 

Франциск изглеждаше  доста твърд, убеждавайки кардиналите, че трябва да намерят нови начини да разпространят християнството "до края на земята". 

Също така той оцени решението на Бенедикт XVI да се оттегли от поста като смело решение, показващо смирение. 

Папата се опита да убеди монсеньорите да не са подават на песимизма. 

"Братя, може би половината от нас са на преклонна възраст, но напредналите години са времето на мъдростта. Нека  да дадем тази мъдрост на младите, като доброто вино, което става по-добро с годините. Нека да не са подаваме на песимизма, на горчивината, която дяволът ни предлага всеки ден", обърна се той към кардиналите. 

Той цитира и своя предшественик от преди 20 века папа Йоан  XXIII, с който Франциск вече беше сравнен. 

"Хората са като виното – някои се превръщат в оцет, но най-добрите стават по-добри с годините", цитра той шега, казана от Йоан  XXIII.

По време на събирането имаше и кардинали, твърде възрастни, за да гласуват  в Конклава, и които го избраха чрез кардинала на Уелс и Англия - Кормак Мърфи-О'Конър. С него папата говори най-дълго. 

Водещи

Най-четени