Папа Франциск призова за мир в традиционното си слово „Урби ет орби” 05.04 | 13:56

Светият отец отправи апел за един мирен, сигурен и природно чист свят

От iNews.bg

Католиците празнуват днес Възкресение Христово. Дъждът и лошото време не попречиха на хиляди поклонници от цял свят да присъстват на празничната великденска литургия на площад "Св. Петър” в Рим. По традиция от балкона на базиликата "Св. Петър” папа Франциск произнесе благословията "Урби ет орби” (Към града и света). В нея Светият отец се помоли за прекратяване преследването на християни по света и почете паметта на студентите, избити от джихадисти в Кения, както и на християните, подложени на атаки в Нигерия, Африка, Близкия изток, съобщи кореспондентът на БНР в Рим.

В едно от най-тъжните си обръщения на площад Свети Петър във Ватикана папа Франциск призова за мир в Сирия, Ирак, Йемен, Украйна. Призив за мир и надежда, папата отправи към болните, възрастните, децата, затворниците, към трафикантите на дрога и на оръжие - да проумеят злините и последствията от своите дела.

Единствената положителна нотка в обръщението на Светия отец беше споразумението по иранската ядрена програма: "Възлагаме с надежда на милоствия Господ рамката, наскоро договорена в Лозана, дано е решителна стъпка към един по-сигурен и братски свят".

Папа Франциск поздрави всички хора, отправяйки апел за един мирен, сигурен и природно чист свят. Със своя папамобил, той премина между присъстващите на площада поклонници да им пожелае светли великденски празници.

Водещи

Най-четени