Папа Франциск с послания срещи ядрените оръжия 23.11 | 17:13

Светият отец пристигна на 4-дневно посещение в Япония

От iNews.bg

Папа Франциск пристигна в Япония днес, където се очаква да предаде твърдо антиядрено послание за мир в единствената страна, претърпяла нападение от атомна бомба. 82-годишният аржентинец изпълнява съкровена амбиция да проповядва в Япония, където преди години се надяваше да бъде мисионер, предаде БГНЕС.

Той пристигна в Токио при силен дъжд и ветрове след обиколката си в Тайланд.

Четиридневното му посещение ще започне с посещения в Нагасаки и Хирошима, градове завинаги свързани с ядрените бомби, хвърлени върху тях в края на Втората световна война, при което загиват най-малко съответно 74 000 души и 140 000 души.

Във видеопослание до японския народ, преди да напусне Ватикана, Франциск се впусна в борба срещу "неморалното” използване на ядрено оръжие.

"Заедно с вас се моля разрушителната сила на ядрените оръжия никога повече да не се отприщи в човешката история”, каза главата на 1,3 милиарда католици в света.

Франциск посети Тайланд, където проповядва послание за религиозна толерантност и мир. Очаква се той да направи същото в Япония, страна с едва приблизително 440 000 католици сред население от 126 милиона.

По-голямата част от японците практикуват смесица от шинто и будизъм, две тясно взаимосвързани религии, основаващи се на почитането на природата и духовете, но мнозина в Япония почитат и християнски празници като Коледа.

Християните са издържали векове на кървави репресии в Япония, след като религията била въведена в страната от испански свещеник-йезуит през 1549 г. През 17 век Япония е затворена за външния свят и християните са били преследвани, измъчвани, разпъвани и давени, за да се откажат от вярата си. Когато Япония се отваря отново към света в средата на 19-ти век и мисионерите се завръщат, те били изумени, да открият около 60 000 тайно поддържащи вярата жива и последвали уникална версия на католицизма, смесена с японската култура и религиозни обреди.

Очаква се Франциск да отдаде почит на тези така наречени "скрити християни" – или "kаkure kirishitan" на японски – по време на пътуването си в неделя до Нагасаки, където те били открити.

Франциск ще посети и Хирошима и ще произнесе реч пред световноизвестния Мемориал на мира, който отбелязва деня на 6 август 1945 г., когато атомната бомба е хвърлена.

В понеделник в Токио Франциск ще се срещне с жертви на "тройната катастрофа” – земетресението, цунамито и ядрения срив през 2011 г., опустошили големи части от Североизточна Япония.

Неговото пътуване ще включва и срещи с новия император Нарухито и японския премиер Шиндзо Абе, както и изнасяне на меса на бейзболен стадион в Токио.

На първия етап от последната си азиатска обиколка Франциск прекара три нощи в страната с будистко мнозинство Тайланд. Той се срещна с краля на Тайланд Ваджиралонгкорн, а също и с будисткия Върховен патриарх – главата на будистите в Тайланд – с готовност сваляйки обувките си по време на посещението, за да се придържа към местните обичаи.

Братовчедката му сестра Ана Роса, която работи като мисионер в Тайланд от 1966 г., беше с почти постоянно присъствие до него по време на посещението, служейки за негов преводач.

В последното си публично обръщение в Банкок понтифът изрази благодарност към малката католическа общност за топлото посрещане.

"Оставям ви със задача: не забравяйте да се молите за мен!” 

Водещи

Най-четени