Папата: Ядрените бомбардоровки над Япония бяха престъпление 24.11 | 14:00

Франциск призова за пълен отказ от атомните оръжия, включително и за възпиране

От iNews.bg

Папа Франциск, който е на посещение в Япония – част от азиатската му обиколка, описа атомните бомби като "престъпление", по време на среща с оцелели при ядрените бомбардировки над Хирошима, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

Светият отец пристигна в Хирошима след изключително символично посещение в Нагасаки – другият японски град, пострадали от американските ядрени бомбардировки. Той отправи послание срещу ядрените оръжия, включително срещу употребата им като възпиращо средство.

Най-малко 140 000 души загинаха при пускането на атомната бомба над Хирошима през август 1945 година, и още 74 000 губят живота си при втората бомбардировка над Нагасаки три дни по-късно.

"Буквално за миг всичко е погълнато от черната дупка на унищожението и смъртта. От бездната на мълчанието продължаваме всеки ден да чуване воплите на тези, които вече не са сред нас", заяви Франциск пред Мемориала на мира в Хирошима.

Преди речта си той разписа Книгата за възпоменания, заявявайки, че "ще скърби солидарно" с жертвите, при което беше аплодиран от събралото се множество.

82-годишният лидер на Римо-Католическата църква разговаря с оцелели от бомбардировките и чу техните разкази за тъжните събития в самия край на Втората световна война.

Франциск направи призива си за свят без ядрени оръжия централна тема по време на 4-дневната си визита в Япония, започвайки посещението си от двата града, превърнали се в синоним на ужасите на атомната бомба.

Аржентинският папа изпълни своя дългогодишна мечта с идването си в Страната на изгряващото слънце, която искал да посети като млад мисионер. Подобно на Тайланд, където Франциск започна азиатската си обиколка, католиците са малцинство. Повечето хора следват смесица от шинтоистки и будистки вярвания, като в страната има едва 440 000 католици. 

Водещи

Най-четени