Папата призова Хавана и Вашингтон да продължат диалога 20.09 | 11:52

Светият отец е на първото си посещение в Куба

От Кристиан Костурков

Папа Франциск призова Хавана и Вашингтон да продължат диалога за нормализирането на отношенията си и да дадат пример на света как се постига примирие. Това стана по време на първата му визита в Куба.

"Призовавам отговорните политици на двете страни да продължат по този път и да използват всички възможности да допринесат за благото на народите на двете държави и така да станат пример за целия свят", заяви Франциск.

Той отбеляза и особеното географско положение на Куба. Страната се явява ключ между Севера и Юга, между Изтока и Запада и притежава естественото призвание да бъде пресечна точка, в която всички народи по света биха могли да се срещнат, каквато е била мечтата на националния герой на карибската държава Хосе Марти, предаде ТАСС.

Папа Франциск благодари на Раул Кастро за топлото посрещане и хубавите думи, изказани от кубинския лидер от името на правителството и кубинския народ при посрещането на главата на Ватикана и предаде поздрави на Фидел Кастро.

Светият отец е на тридневно посещение в Куба. До момента той посети три града – Хавана, Олгине и Сантяго де Куба. Главата на Ватикана се срещна с религиозните лидери в страната, а също и с Раул Кастро. Не е изключено преди да продължи пътя си – към САЩ, папата да се види и с Фидел Кастро.

Водещи

Най-четени