Папата призова за премахване на бариерите между хората 06.06 | 17:26

В Сараево главата на римокатолическата църква разкритикува оръжейната индустрия

От Кристиан Костурков

За премахване на бариетите между различните религии и култури призова папа Франциск по време на днешното си посещение в Сараево, предаде БТА. "Всички ние трябва да противостоим на варварството, чиито поддръжници използват различията като повод за насилие. В Босна и Херцеговина братските отношения между мюсюлмани, евреи и християни свидетелстват, че сътрудничеството между различните религии и етнически групи е възможно”, каза папата. Той определи Сараево като "Йерусалим на Европа”, тъй като в босненската столица съвместно съжителстват православни християни, мюсюлмани и католици, както и представители на различни етнически групи.

В реч пред тричленното босненско председателство главата на римокатолическата сърква призова представителите на различните вероизповедания в Босна и Херцеговина да оставят "дълбоките рани" в миналото си и да работят заедно за едно мирно бъдеще. Папата изрази надежда, че босненците да продължат да работят за мира и съвместното съществуване чрез доверие и диалог.

По-късно папа Франциск отслужи литургия пред 65 хиляди души на стадиона в Сараево. По време на службата той отбеляза страданията, които са изтърпяли бонсненци по време на войната между 1992 и 1995 г. И отново призова хората, дошли, за да го видят и чуят, да работят заедно за етническа и религионза хармония. В словото си папа Франциск отбеляза, че днес в света се усеща атмосфера на война и разкритикува оръжейната индустрия и тези, които я поддържат конфликтите умишлено, за да продават оръжия.

"Видях надежда днес у децата, които ме посрещнаха на летището. Мюсюлмани, православни, евреи, католици и други представители на малцинства бяха заедно и щастливи. Това е надежда. Нека заложим на тази надежда”, каза още папа Франциск.

Водещи

Най-четени