Папата с голям шанс да стане любимец на гейовете 20.03 | 10:45

Ватикана може да признае граждански съюз на еднополовите двойки

От Христина Рафаилова

Католическата църква може да отстъпи с една крачка назад от твърдата си позиция за гей браковете

Още преди официално да стане папа Франциск, повечето анализатори определиха кардинала на Бунеос Айрес като върл противник на еднополовите бракове. 

Според New York Times обаче новият глава на Римо-католическата църква е склонен на компромис спрямо една от най-парливите теми за духовната институция.

Според изданието в момента, когато Аржентина е била на границата да узакони съжителството между хомосексуални, Берголио е направил интересно предложение. 

На среща на епископите през 2010 година тогавашният кардинал лансира скандалната идея църквата да одобри гражданските гей бракове. Според Берголио това бил избор на по-малкото зло. Неговият оторизиран биограф коментира, че кардиналът е заложил на диалогичността с обществото. 

Предложението логично взривило останалите участници на въпросното събрание. Според вестника обаче този стил на действие на тогавашния кардинал може да се пренесе и върху начина, по който ще управлява той във Ватикана. 

Според анализаторите още като водач на Аржентинската църква той е показал, че е готов на компромиси. Експертите го виждат също така като съдия, готов да изслуша двете страни в спора за гей браковете. 

Евентуалните стъпки към такъв компромис ще бъдат в пълен контраст с твърдата позиция на предшественика на Франциск – Бенедикт XVI.  Според анализаторите Ритцингер се е обявявал за чистота в църквата само на теория, докато Берголио прекарва десетилетия сред хората, за да привежда тези идеали на практика, използвайки понякога не съвсем ортодоксални подходи. 

"Мелодията може да е една и съща, но звукът ще бъде доста различен". Така директорът на Фондацията за религиозни науки Алберто Мелони сравнява стила на Франциск и Бенедикт. 

В края на срещата през 2010 година епископите гласували срещу предложението на Франциск. Подобна загуба била единствената за Берголио през шестте години управление на Аржентинската църква. 

По време на политическия дебат в страната папата действал като лице на опозицията срещу легализирането на браковете, но същевременно и като мост между двете страни. 

Един от борците за правата на гейовете разказва, че Берголио изслушал мнението му и доводите му с голям респект. "Той ми  каза, че хомосексуалните трябва да имат своите права и подкрепя гражданския съюз между тях, но не църковния", добавя аржентинецът. 

Най-четени