Парагвай излиза от търговското обединение "Меркосур" 29.06 | 16:41

Причината е свалянето на президента на страната Фернандо Луго

От Ралица Стоянова

"Меркосур" - най-голямото междудържавно търговско обединение в Латинска Америка, планира да прекрати членството на Парагвай. Причината е свалянето на вече бившия президент Фернандо Луго, който беше освободен от поста си след импийчмънт, информира BBC.

Бразилският външен министър Антонио Патриота заяви, че останалите страни от обединението - Уругвай, Бразилия и Аржентина, ще настояват да не се налагат икономически санкции на страната. Регионалните лидери обединиха позициите си и се съгласиха, че детронирането на левия Луго може да се отъждестви с парламентарен преврат.

Либералът Федерико Франко, който бе вицепрезидент и вследствие на свалянето на Луго от власт пое поста на държавен глава, е със забрана да посети срещата на високо ниво в Мендоса, Аржентина.

Основният проблем пред латиноамериканските лидери в момента е да се уточни какви точно санкции ще бъдат наложени на Парагвай. На срещата са поканени да присъстват и президентите на асоциираните членки на "Меркосур"– Чили, Боливия, Еквадор, Перу и Колумбия. Окончателното им становище ще бъде представено по-късно днес, като експертите посочват, че с изключителна тежест ще бъде позицията на Бразилия по въпроса.

 

Главното обвинение към Фернандо Луго беше участието му в конфликт с изселването на безимотни селяни, по време на който загинаха 17 души след сблъсъци между полицията и гражданите. Сенатът на Парагвай гласува стриктно за освобождаването на Луго от поста, докато по улиците излязоха демонстранти, защитаващи детронирания държавен глава и настояващи за завръщането му начело на страната. Броени часове по-късно заместникът на Луго – либералът Федерико Франко, беше избран за президент.

Водещи

Най-четени