Париж предупреждава: Пхенян може да удари Европа с ядрена ракета до месец 01.09 | 15:30

Френският външен министър призова Северна Корея да се върне на масата за преговори

От iNews.bg

Страховито за целия свят предупреждение отправи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Той обяви, че съвсем скоро Северна Корея може да има капацитета да извърши ядрена атака срещу САЩ, дори и срещу Европа. Според думите му Пхенян ще се добере до техническата възможност да може да осъществи такава ракетна атака в рамките на месеци. Льо Дриан нарече ситуацията след поредица от ракетни тестове, извършени от КНДР "изключително сериозна".

В тази връзка той призова за диалог, който да уталожи напрежението на Корейския полуостров. "Ние знаем, че целта на Северна Корея е да има ракети с голям обсег, които могат да достигнат континенталната част на САЩ. В рамките на месец тя може да бъде реалност”, каза министърът пред радио RTL, предаде БГНЕС.

"В този момент азиатската страна ще има способността да удари САЩ, Европа или най-малко Япония и Китай с ядрено оръжие”, предупреди още първият дипломат на Франция. Жан-Ив льо Дриан зризова Пхенян да се "върне на пътя на преговорите". Малко по-рано днес същото направи и руският президент Владимир Путин. Той предупреди, че ситуацията на Корейския полуостров е изключително напрегната и той е на ръба на сериозен конфликт. Който трябва да се избегне и най-подходящият начин за това са преговорите.

Във вторник сутрин Северна Корея извърши опит с балистична ракета, която измина 2700 километра, прелитайки над Япония. Тя падна в Тихия океан. САЩ и Южна Корея заплашиха да дадат "мощен отпор" на Пхенян, като не изключиха и военни действия при по-нататъшни "провокации".

Водещи

Най-четени