Парижани излизат на улиците да почетат жертвите на кървавия атентат 07.01 | 17:11

Кметът на френската столица организира марш срещу терора

От Христина Рафаилова

Парижани ще излязат тази вечер по улиците на френската столица, за да почетат жертвите на кървавата атака и да заявят подкрепата си за свободата на словото и печата.   ражданите ще се съберат след кървавото нападение срещу сатиричното списание CharlieHebdo. 

В свое изявление вътрешният министър обяви, че тече мащабна операция за залавянето на тримата стрелци, екзекутирали 12 души.  Той увери, че властите правят всичко възможно да  заловят  убийците колкото се може по – бързо.

Кметът на Париж Ан Идалго разпространи  изявление във Facebook, в което осъжда атентата, и призовава  столичани да излязат на марш утре на площада на Републиката. "Чувствам абсолютен ужас след атаката. Трябва да отговорим на този акт чрез свещеното обединение около принципите на републиката”, написа тя. 

Същевременно стана ясно, че един от убитите редактори на списанието е получавал смъртни заплахи  и бил под полицейска закрила. 

Малко след трагедията потребителите в Twitter започнаха да изразяват съпричастността си с близките на загиналите, използвайки хаш – таг " #JeSuisCharlie” (Аз съм Чарли) . Само за няколко часа в социалната мрежа са били постнати над 70 000  туита с такова съдържание. 

Reuters съобщи същевременно, че  датската медийна група JP/Politikens Hus, чийто медия публикува карикатура на Мохамед през 2005 година е повишила мерките си за сигурност заради нападението в Париж

Водещи

Най-четени