Парите от ЕК за сближаване може да се разпределят според постигнатите цели 11.11 | 09:48

За да сработят по-добре плановете за развитие на регионите, Брюксел залага на намаляване на бюрокрацията

От Деляна Петкова

Известна част от средствата по политиката на сближаване в Европейския съюз (ЕС) може да бъде заделена и предложена на националните и регионалните органи в зависимост от постигнатите от тях качество и напредък по представените програми. Това е едно от предложенията в нов доклад на Европейската комисия (ЕК) по темата.

Комисията предлага да се създаде обща рамка, в която да има записани ясни цели и необходими реформи. Идеята е да се продължи да се инвестира в конкурентоспособността на всички региони, включително и за подкрепа на по-изоставащите от тях.

Как точно ще се постигат целите ще бъде уточнено в договор между държавите членки.

Друго ключова цел на ЕК е при изпълнението на заложените планове да бъде намалена бюрокрацията, което би опростило системата за изпълнение.

В доклада комисията изтъква постигнатото досега по програмата за сближаване на регионите (като под „досега“ се има предвид периодът 2000 – 2006 г., т.е. преди присъединяването на България):

- създадени са около 1,4 млн. нови работни места, оказана е подкрепа на малките предприятия и е насърчавана научноизследователската дейност;

- създадени са възможности за обучение на милиони жени, млади хора, лица в уязвимо социално положение и безработни, помагано е всяка година на около 2 млн. бенефициенти по програми за обучение да намерят работа;

- модернизирани са транспортните връзки, с което е оказана подкрепа за изграждането или подобряването на качеството на хиляди километри от автомобилната и железопътната мрежа, както и модернизирането на пристанища и летища;

- подобрени са екологичните условия за милиони европейски граждани, като са привели качеството на питейната вода и пречистването на отпадните води към стандартите на ЕС.

Водещи

Най-четени