Партньорите на Еквадор размахаха пръст на Лондон 19.08 | 08:05

Заплашиха със "сериозни последици", ако полицията опита да арестува Джулиан Асандж

От Диана Цветкова

Партньорите на Еквадор заплашиха Великобритания, че ще има "сериозни последици в целия свят", ако британската полиция влезе в посолството на Еквадор в Лондон, за да арестува Джулиан Асандж.

Такова изявление направиха министрите на външните работи на страните от групата Боливарски съюз за Америките – Еквадор, Куба, Венецуела и Никарагуа, които проведоха спешна среща по покана на Еквадор заради казуса с Асандж.

По-рано тази седмица Еквадор предостави политическо убежище на основателя на WikiLeaks, който от седмици живее в посолството на страната във Великобритания в опит да избегне екстрадиране в Швеция.

"Отправяме предупреждение към британското правителство, че ще има сериозни последици в целия свят в случай на директна агресия срещу териториалната цялост на Еквадор", се казва в декларация на партньорите на Еквадор.

"Отказваме да приемем сплашванията и заплахите, изречени от говорителите на британското правителство, защото те нарушават принципите на суверенитета и на териториалната цялост

на държавите", се допълва в документа.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг вече отрече да има запла за щурм на посолството и поясни, че разрешаването на аферата Асандж може да отнеме значително време, отбелязва БТА.

Министрите на външните работи на Съюза на южноамерикански държави също ще обсъдят въпроса за основателя на WikiLeaks днес в Гуаякил, посочва Франс прес. Организацията на американските държави пък ще обсъжда въпроса на 24 август във Вашингтон, въпреки противопоставянето на САЩ, Канада и Тринидад и Тобаго.

По-късно днес самият Асандж ще направи изявление в Лондон.

Водещи

Най-четени