Пекин: Не сме врагове на Вашингтон 08.03 | 15:08

Ако между нас има конкуренция, трябва да бъде здрава и позитивна, казва първият дипломат на Китай

От Кристиан Костурков

Администрацията на САЩ не трябва да разглежда Китай като стратегически съперник, отбеляза на пресконференция министърът на външните работи на страната Ван И. Както Пекин, така и Вашингтон трябва да се стремят към сътрудничество, подчерта той. "Някои американци считат Китай за стратегически съперник на САЩ, който скоро ще замени страната им на позицията на световен лидер. Тази гледна точка е напълно невярна", каза министърът. "Ако между нас има конкуренция, то тя трябва да бъде здрава и позитивна. Ние трябва да сме не противници, а партньори в сътрудничеството", каза още дипломатът.

Според него търговската война никога не може да послужи като решение, тъй като тя вреди и на двете страни. "Надяваме се, че Китай и САЩ ще водят спокоен и конструктивен диалог на равноправна основа", каза в заключение Ван И, предаде БГНЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече Китай най-голям проблем на Вашингтон в търговската сфера. По-рано той заяви, че Щатите въвеждат вносни мита за алуминия и стоманата в размер 10% и съответно 25%.

Китай е напълно уверен в отношенията си с Русия, партньорството между двете страни е непоклатимо като планина, заяви още Ван И. Той посочи, че като основа за добрите отношения между двете страни е доверието и приятелството между лидерите им и това е от основно значение за по-нататъшното развитие на отношенията. Министърът посочи, че тази увереност идва и от задълбочаването на двустранното сътрудничество в много сфери, тясната координация помежду им по международните въпроси.

Китай вярва, че на предстоящите президентски избори в Русия народът отново ще гласува правилно, каза Ван И. "Президентските избори са много важни за Русия и руския народ. Ние отбелязахме, че президентът Путин помогна на страна да направи важен пробив в развитието на Русия и получи подкрепата на народа. Вярваме, че руският народ отново ще направи правилния избор", каза още той.

Водещи

Най-четени