Пекин бори престъпността с половин милион видеокамери 05.07 | 12:38

Западни компании, сред които и световният лидер в мрежовите технологии Cisco Systems

От Петя Михайлова

Западни компании, сред които и световният лидер в мрежовите технологии Cisco Systems, ще вземат участие в мащабен надзорен проект по идея на властите в китайската столица Пекин.

Това съобщава gazeta.ru, като цитира публикация във в. "Уол Стрийт Джърнъл".

Целта на новата държавна програма, по която ще бъдат монтирани 500 000 камери за наблюдение, е да бъде намалено нивото на престъпността.

Според вестника системата за наблюдение, разработена от китайски и западни специалисти, е една от най-съвършените и мащабни видеонаблюдателни системи в света. Според плана на Пекин повече от половин милион камери ще бъдат поставени на кръстовища, в жилищни райони, паркове и други обществени места. Cisco ще достави на Китай мрежово оборудване, необходимо за обработката на данните, които ще бъдат предавани чрез видеокамерите.

Любопитно е, че властите в САЩ са забранили износа за Китай на всякакви устройства, предназначени за борба с престъпността от 1989 г., като например оборудване за снемане на пръстови отпечатъци.

Вестникът пише, че броят на камерите, които ще бъдат разположени в китайската столица е безпрецедентен. По официално данни в момента в Ню Йорк има 8 000 камери за наблюдение, а в Чикаго – 10 000.

Водещи

Най-четени