Пекин праща свой човек да уговаря Ким за ядрените му оръжия 15.11 | 15:34

Официално пратеникът заминава, за да информира Пхенян за решенията на конгреса на компартията

От iNews.bg

Китай ще изпрати специален пратеник в Северна Корея тази седмица, съобщиха от правителството в Пекин. Информацията идва няколко дни след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Китай, на която той поиска Пекин да направи повече за ограничаването на ядрената дейност на КНДР. От китайското външно министерство заявиха, че специален пратеник на президента Си Цзинпин ще бъде Сон Тао, който ще замине за Пхенян, за да информира властите за конгреса на Китайската комунистическа партия от миналия месец, както и за "други въпроси от взаимен интерес", предаде БГНЕС.

Говорителят на министерството Гън Шуан не посочи дали ядреният въпрос ще влезе в обсъжданията. Но отбеляза, че Китай е "ангажиран с премахването на ядрените оръжия от полуострова, защитавайки мира и стабилността".

Докато Пекин се подготвя за дипломатическа мисия, в Пхенян продължава войната на думи. Вестникът на управляващата партия заяви в свой коментар от днес, че Доналд Тръмп заслужава смъртна присъда заради това, че е обидил севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

По време на своята азиатска обиколка, която приключи тази седмица, американският лидер се срещна с китайския си колега и призова регионът да предприеме единна позиция срещу заплахата, която Северна Корея представлява. Пекин, който е традиционен съюзник на Пхенян, предприе серия от наказателни мерки срещу КНДР след последните ядрени и ракетни опити на корейския полуостров, включително подкрепи санкции на ООН срещу страната и наложи едностранни банкови ограничения.

Сон Тао ще е първият пратеник на Китай с официално посещение в Пхенян от октомври 2016 г. насам. Самите Си Цзинпин и Ким Чен Ун никога не са се срещали.

Водещи

Най-четени