Пентагона с нова стратегия за кибернетична сигурност 15.07 | 07:24

Щатското военно министерство представи нова стратегия за защита на военните компютърни мрежи на САЩ

От Петя Михайлова

Пентагона представи нова стратегия за защита на военните компютърни мрежи на САЩ от хакери, определяйки кибернетичното пространство като "оперативна сфера", която американските въоръжени сили ще бъдат обучавани да бранят, съобщи Ройтерс.

Заместник-министърът на отбраната Уилям Лин каза, че Пентагона не иска да милитаризира кибернетичното пространство, но се стреми да обезпечи сигурността на стратегическите мрежи, показвайки, че може да нанесе ответен удар, и създавайки по-здрава защита.

"Основният акцент в стратегията ни е върху това да премахнем изгодата от атака. Ако дадена атака не постига търсения резултат, тези, които искат да ни навредят, ще имат по-малко основания да ни нападат в кибернетичното пространство на първо място", заяви Лин.

По думите му американската армия насочва основната си кибернетична отбранителна мощ срещу други държави, а не срещу транснационални групи. Според него най-изкусните атаки се извършват от други държави, но те могат да бъдат възпрени чрез заплахата от американската военна мощ, докато транснационалните групи не се страхуват толкова от военно възмездие.

Защитата на компютърните системи се превръща във въпрос от голяма важност за Пентагона. Министерството на отбраната има повече от 15 000 компютърни мрежи и 7 милиона компютъра на стотици места по света. Мрежите му са обект на милиони опити за атаки всеки ден и проникването в тях причинява загуба на хиляди файлове.

Лин каза, че при проникване през март чужда разузнавателна служба е получила достъп до 24 000 файла, свързани с отбраната. По думите му направена наскоро оценка е установила, че загубите, нанесени от хакерски атаки, надхвърлят 1 трилион долара.

Водещи

Най-четени