Пентагонът готви 20 удара по Северна Корея 10.08 | 09:20

Бомбардировачи от базата в Гуам от месеци тренирали атаки по военни обекти на Пхенян

От iNews.bg

Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за извършване на изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в Северна Корея с бомбардировач В–1В Lancer. Това съобщи американската телевизия NBC, предаде БГНЕС. По сведения на източници щатската медия, сред които и военни, използването на въпросните самолети е ключов елемент от плана. В авиобазата "Андерсън” на тихоокеанския остров Гуам се намират шест от тях. От края на май те са извършили 10 тренировъчни полета, имитиращи нанасянето на подобни удари. Последното учение се е състояло само преди дни, на 7 август.

От Пентагона смятат, че ако САЩ действително решат да атакуват азиатската държава по въздух, то в операцията ще бъдат използвани спътници, безпилотни летателни апарати, изтребители и самолети-разузнавачи. Приоритетните цели са около 20 площадки за изстрелване на ракети, изпитателни комплекси и прилежащи здания.

Междувременно официалната севернокорейска информационна агенция излезе със сходна информация, в която се посочваше, че и КНДР се готви да нападне Щатите. Ударът ще е насочен към въпросната авиобаза на остров Гуам и ще се извърши чрез изстрелване на четири ракети още в средата на август. Планът обаче все още не е получил окончателното одобрение на лидера Ким Чен Ун.

Водещи

Най-четени