Пентагонът ползвал социалните мрежи в разследването на падналия боинг 07.08 | 10:17

Именно те довели до "бързото обвинение" на опълченците в причастност

От Антония Михайлова

Решаваща роля в разследването на причините за падането на малайзийския боинг в Източна Украйна са изиграли съобщения в социалните мрежи, съобщава Wall Street Journal, като цитира шефа на разузнавателното управление към отбранителното министерство на САЩ Майкъл Флин.

"Първите данни за това кой го е свалил, с какво са го свалили, кога и къде е бил свален – всичко това беше получено от социалните мрежи. (...) Това беше направено буквално за няколко минути (след случилото се)", заявил генерал-лейтенантът пред изданието.

Както отбелязва вестникът, няколко минути след падането на пътническия боинг в Източна Украйна на 17 юли рускоговорещ аналитик от управлението видял пост в социалната мрежа "ВКонтакте" от името на опълченец, в който той твърдял, че е свалил украински товарен самолет.

Изданието подчертава, че независимо че разузнавателните служби на САЩ имат достъп до данните на радиолокационните средства и системи за космическо базиране, именно информацията от социалните мрежи и оборудването, позволяващо да се следят интернет постовете, позволили "бързото обвинение" на опълченците в причастност към случилото се.

Не всички американски чиновници обаче смятали, че може изцяло да се има доверие на данните от социалните мрежи.

"Надеждност и точност – в това е проблемът на социалните мрежи. Те ви дават пространство за търсене, но не бива да ги разглеждате като златен стандарт", заявил пред изданието неназован източник в администрацията на САЩ.

По-рано представители на САЩ вече съобщили, че част от информацията за свалянето на самолета в Украйна е получена от социалните мрежи и разпространените от украинските власти видеозаписи.

Пътническият самолет Boeing 777 от Амстердам за Куала Лумпур на Малайзийските авиолинии претърпя катастрофа на 17 юли в Донецка област. Загинаха всички 298 души на борда. Киев обвини в катастрофата опълченците, които се защитиха, че не разполагат със средства, с които да свалят самолет на такава височина, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени