Пентагонът ще продължи политиката за сдържане на Русия 20.06 | 20:53

Ще продължаваме да увеличаваме присъствието си край руските граници, казва Ащън Картър

От iNews.bg

Американското Министерство на отбраната ще продължи политиката си за сдържане на Русия. Това става ясно от думите на шефа на Пентагона Ащън Картър. "В продължение на 25 години ние не сме почувствали нужда да държим такъв курс на източния фланг на НАТО. Сега ни се налага, въпреки че ни се иска да не е така", казва той по време на конференция, посветена на сигурността.

В думите на Картър прави впечатление и острата антируска реторика, каквато по принцип не е характерна за него, предаде ТАСС. "Въпреки прогрeса, достигnат след края на края на студената война, Русия, с нарушаването на териториалната цялост на Украйна, Грузия, Молдова, с нейното непрофесионално поведение във въздуха, в Космоса и в киберпространството, както и с дрънкането на ядрени оръжия, през последните години ми се струва, че цели нарушаване на онзи международен ред, който постигнахме с нашите съюзници в НАТО, с международната общност, както и със самата Русия", казва Картър.

Според думите му САЩ и НАТО възнамеряват да продължат с увеличаването на присъствието си до границите на Русия. "Ние увеличаваме своите възможности,позиции, инвестиции, планове, своите приятели и съюзници. Но през цялото това време държим вратата си отворена за Русия там, където нашите интереси съвпадат", казва Картър. 

Водещи

Най-четени