Пепоредната стрелба в САЩ отне 5 живота, още 21 са ранени 01.09 | 10:58

След часове преследване стрелецът е бил ликвидиран от полицията

От iNews.bg

В събота мъж застреля полицай и избяга, продължавайки да стреля по случайни автомобили. Стрелецът стигна до град Одеса в щата Тексас, където застреля още хора, преди полицията да го ликвидира, предаде БГНЕС.

Около 16:00 ч. в събота патрул на Тексаския отдел за обществена сигурност спира за рутинна проверка златист автомобил Хонда на главния път, свързващ градовете Мидланд и Одеса. Шофьорът започва да стреля по офицерите и по другите шофьори, минаващи по магистралата, каза шефът на полицията в Одеса Майк Герке на пресконференция.

Мъжът успява да избяга от местопрестъплението със своята Хонда и се отправя към Одеса, продължавайки да стреля. Там той отвлича микробус на пощенската служба на САЩ и продължава със стрелбата, докато стига киносалон "Канерги". Там е застрелян от служителите на реда при завързалата се престрелка.

Първоначалната информация беше, че стрелците са двама в две отделни превозни средства – Хондата и камионът на пощенската служба. По-късно стана ясно, че нападателят е само един.

Герке описа заподозрения като бял мъж на средна възраст, в средата на 30-те. Полицията не е съобщила официално името и мотива му. Властите също отказаха да коментират какво оръжие е използвал. Според публикация на Тексаския отдел за обществена сигурност във Фейсбук, стрелецът е бил въоръжен с пушка.

Най-малко петима души са убити и 21 ранени, включително трима полицаи. Според CBS 7, 14 души са настанени в болницата в Одеса. Най-малко една от жертвите е починала в здравното заведение. Двама души са били прегледани и освободени, седем остават в критично състояние, двама в тежко. Поне една от жертвите на стрелбата е дете на възраст под 2 години.

Един пострадал военен е в тежко, но стабилно състояние, докато служителите на полицията в Одеса и полицейското управление в Мидланд са в стабилно състояние.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е бил информиран за ситуацията от генералния прокурор Уилям Бар, добавяйки, че "ФБР и правоприлагащите органи са изцяло ангажирани.”

Кандидатите за президент на Демократите реагираха на стрелбата, подновявайки призивите за действие срещу насилието с оръжие.

"Ние знаем, че това е скапано. Ние знаем, че това трябва да спре в нашата страна”, каза бившият сенатор от Тексас Бето О’Рурк, а по-късно публикува и в Туитър подобен призив.

"Разбит съм, отвратен и ядосан. Седмици след ужаса в Ел Пасо, друга общност в Тексас беше тероризирана от насилие с оръжие. Достатъчно. Трябва да прекратим тази епидемия. Моите мисли са с пострадалите и благодаря на нашите правоохранителни органи, които реагираха с голям риск ", написа в Туитър бившият вицепрезидент Джо Байдън.

"Сърдечно разбирам жертвите на тази последна масова стрелба в Одеса и Мидланд. Не бива да се налага да живеем с този почти всекидневен страх и ужас. Вече сме загубили твърде много, за да използваме насилие с оръжие – Конгресът трябва да действа сега", написа в социалните мрежи сенатор Елизабет Уорън.

Водещи