Пет са вече жертвите на тайфуна Неогури 10.07 | 10:30

В нощта на петък стихията ще премине над Токио

От Антония Михайлова

Тайфунът Неогури, признат за най-мощния от всички, преминаващи през юли над Японския архипелаг, връхлетя южния остров Кюшу, съобщава Главното метеорологично управление на Япония. Стихията е отнела живота на 5 души, 46 са ранени.

Японските авиокомпании са отменили 192 полета, частично е спряно движението на скоростните влакове и електрички. В момента тайфунът вилнее в района на град Миядзаки на Кюшу. Налягането в центъра на стихията е 984 хектопаскала, скоростта на вятъра е около 30 метра в секунда, при пориви стига до 50 метра.

Тайфунът се движи на североизток със скорост 30 километра в час. В петък през нощта той ще премине над източното крайбрежие на страната, включително над Токио, а след това ще достигне най-северния японски остров Хокайдо.

Неогури носи със себе си проливни дъждове и ревящ вятър. В районите, които ще засегне неговото влияние, синоптиците прогнозират падане на валежи до 400 мм за денонощие.

Повече от 8000 души са останали днес без електричество в Япония поради аварии и прекъсване на електропроводи, предизвикани от тайфуна.

В резултат на наводненията, предизвикани от силните валежи, напълно или частично за залети с вода повече от 550 жилища. Разрушени са десетки постройки.

Около 42 000 души днес са получили препоръка за евакуация – на първо място във връзка с опасност от наводнения.

Водещи