Петима активисти на Арабската пролет получиха наградата "Сахаров" 14.12 | 20:06

Наградата се връчва от Европейския парламент

От Андриян Георгиев

Днес (14 декември) председателят на Европейския парламент (ЕП) Йежи Бузек връчи тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта на пет представители на Арабската пролет, съобщават от пресслужбата на ЕП у нас. 

"С връчването на наградата "Сахаров" на петимата активисти на Арабската пролет Европейският парламент изразява признанието си към усилията на всички борци за достойнство, основни човешки свободи и политическа промяна в арабския свят", заяви Йежи Бузек на церемонията по награждаването, провела се в Страсбург. "Историческите събития ни напомнят за нашите собствени отговорности, включително и за нуждата да подкрепим зараждащото се младо и жизнено гражданско общество."

В речта си Бузек изтъкна и ролята на жените по време на Арабската пролет.

Лауреатите се обърнаха към ЕС с призив да продължава да следи отблизо предизвикателствата, свързани с човешките права, които страните им продължават да срещат. Те отбелязаха, че подкрепата на Европа е ключова гаранция за превръщането на пролетното демократично пробуждане в истински демократичен режим, зачитащ справедливостта и човешкото достойнство.

Само двама от лауреатите успяха да присъстват на церемонията лично: Асмаа Махфуз, млад блогър от Египет, и Ахмед ал-Сануси - затворникът, прекарал най-дълго време по затвори в Либия. 

Парламентът отбеляза с минутно мълчание паметта на Мохамед Буазизи, който се самозапали в протест срещу потисничеството на властите, превръщайки се по този начин в искрата, която разпали протестите в Тунис.

В своята реч Асмаа Махфуз заяви: "Това е награда и за всички египтяни, които бяха много по-смели от мен и пожертваха живота си на улицата. Искам да споделя с вас гордостта си от мъчениците на арабската революция. Ние няма да ги предадем. Ние ще продължим да следваме техния път."

Ахмед ал-Сануси подчерта важността на помирението: "Ние трябва да изградим отново нашата страна, показвайки толерантност дори към извършителите на престъпления срещу човешкото достойнство."

Той благодари на европейските съседи на Либия, които първи предложиха помощ на страната за тяхната "еднозначна дипломатическа и военна подкрепа".

Сирийският карикатурист, Али Ферзат, който е изгнаник в Кувейт, изпрати видео обръщение, в което изрази благодарността си за наградата, както и мъката и страданието си за жертвите в родината си Сирия, които се увеличават "с всяка изминала минута".

Сирийският адвокат по правата на човека Разан Зайтунех, която понастоящем се укрива, изпрати писмо, в което заяви: "Искам да благодаря на Европейския парламент и на всеки, който симпатизира на въстанието на нашия народ и го е подкрепил по какъвто и да е начин, в името на едно бъдеще без репресии, затвори и кръвопролития. На всички смели тунизийци, египтяни, либийци, на гражданите на Йемен, Бахрейн и другите арабски държави. На всички, които постигнаха свободата си и на всички, които още се борят."

Лауреати на наградата Сахаров за 2011 г.:

Асмаа Махфуз

Асмаа Махфуз е млад блогър от Египет, чиито видео материали в YouTube изкараха хиляди на улиците в протест срещу потисническия режим на президента Мубарак.

Ахмед ал-Сануси

Ахмед ал-Сануси е най-дълго задържаният политически затворник в Либия, лишен за 31 години от свобода, след опит за преврат срещу бившия диктатор Кадафи.

Мохамед Буазизи

Мохамед Буазизи е млад продавач на пазар, чието самозапалване разпали мащабни протести в рамките на няколко часа и в крайна сметка доведе до падането на режима в Тунис.

Али Фарзат

Али Фарзат е сирийски карикатурист, известен с карикатурите си на арабски диктатори. Напуснал Сирия през август след нападение, в което му счупили и двете ръце.

Разан Зайтунех

Разан Зайтунех е адвокат по човешките права от Сирия. Минала е в нелегалност след обвинение от властите, че е чужд агент заради репортажите ѝ в уеб страницата ѝ ShRIL и чуждите медии за зверствата срещу цивилното население в Сирия.

Наградата Сахаров за свобода на мисълта, носеща името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се връчва от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам. Отличието се е превърнало в символ на борбата за човешки права и демокрация.

Водещи

Най-четени