Петима ранени при терористичен акт в Канада, двама убити и в Марсилия 01.10 | 17:45

И при двете атаки мъже са крещяли името на Алах, докато са ръгали хора с нож

От iNews.bg

Мъж уби с нож две жини на централната гара в южния френски град Марсилия. Военни са застреляли нападателя, предаде АФП, като се позова на местната полиция.

Атаката била извършена днес към 13.45 ч. (14.45 ч. българско време). Нападателят извикал "Аллах Акбар" (Аллах е велик) преди да се нахвърли с нож на минувачи, посочва агенцията, цитирана от Фокус.

"Мъж започнал на крещи "Аллах, акбар", след което започнал да ръга хората около себе си. Той е бил застрелян от войници, които патрулирали на гарата като част от операция "Сентинел". Две жертви са пронизани смъртоносно", заяви местният общински служител Оливие де Мезие.

Движението на влакове в района е прекъснато. 

Френската полиция разглежда атаката като терористичен акт. Властите призоваха жителите на Марсилия да избягват района на жп гара "Сен Шарл".

Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон съобщи в Twitter, че ще замине незабавно за южния град.

Терористично нападение и в Канада

Преди това неизвестен мъж нападна с нож полицай в канадския град Едмънтън, провинция Албърта, съобщи в. "Едмънтън Джърнъл".

Канадската полиция арестува мъж, ранил полицай и четирима пешеходци. Нападението, извършено в град Едмънтън, провинция Алберта, се разглежда като терористичен акт, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

За момента не се уточнява самоличността на 30-годишния мъж, обвинен за атаката. Инцидентът се е случил в събота вечер.

Мъжът блъснал с колата си служител на реда, който патрулирал около градския стадион по време на мач, след което слязъл и му нанесъл няколко пробождания с нож, посочва ТАСС.

Нападателят избягал, а в колата му следователите открили знамето на терористичната групировка "Ислямска държава".

Малко след това заподозреният бил забелязан да управлява камион, с който блъснал още четирима минувачи. Силите успели да го неутрализират и в момента го разпитват.

Смята се, че мъжът е действал сам.

Водещи

Най-четени